Leerlingenvervoer Twenterand bevordert zelfstandig reizen jongeren
27 Oct
,
2020

Leerlingenvervoer Twenterand bevordert zelfstandig reizen jongeren

De energiecoaches van Ommen krijgen versterking van het Energie Klusteam. Afhankelijk van het inkomen en de woonsituatie van inwoners, komt een klusser langs om energiebesparende maatregelen uit te voeren. Het doel is minder energieverbruik en een lagere energierekening.

Inwoners konden al rekenen op bespaaradvies van een energiecoach. Vorig jaar maakten zestig huishoudens daar gebruik van. Afhankelijk van het inkomen* en de woonsituatie van inwoners, krijgen Ommenaren nu ook materiaal en een klusteam aangeboden. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van tochtstrippen, het plakken van radiatorfolie en het aanbrengen van buisisolatie. Wethouder Bart Jaspers Faijer: “We willen inwoners helpen die dit niet kunnen betalen of het sociale netwerk niet hebben om deze acties gericht op duurzaamheid uit te voeren.” Bewoner Rachid Biram: “Wij wonen hier ruim een jaar en weten nog niet veel over verduurzaming. De energiecoach vertelde dat door de folie minder warmte verloren gaat waardoor de kachel minder hard hoeft te stoken om de kamer te verwarmen.”

Lokale samenwerking

Het Energie Klusteam is een initiatief van gemeente Ommen in samenwerking met Stichting de Koppel, Vechtdal Wonen en Larcom. Door de hoge energieprijzen wordt het steeds belangrijker dat bewoners letten op hun energieverbruik en dat huizen worden verduurzaamd. Inwoners die zelf niet de middelen hebben om kleine energiebesparende maatregelen uit te voeren, kunnen zich aanmelden via energiecoach@startpunthardenberg.nl of bellen naar 0523 273388.

De gemeente maakt hiervoor gebruik van de diensten van het vervoersbureau (OVB) van Larcom.

Voor de meeste kinderen in Twenterand is het, soms met hulp van hun ouders of verzorgers, geen probleem om op school te komen. De school ligt vaak op loop- of fietsafstand van huis. Voor sommige kinderen is de situatie anders. Bijvoorbeeld omdat ze een beperking hebben of naar een speciale school moeten die verder weg is. In veel gevallen ondersteunt de gemeente hierin met leerlingenvervoer. Sinds enige tijd werkt Twenterand voor het voortgezet onderwijs met persoonlijke vervoersplannen. Samen wordt gekeken hoe de jongere toch zoveel mogelijk zelfstandig naar school kan reizen. Dit is de afgelopen periode erg succesvol gebleken.

De gemeente Twenterand werkt binnen het leerlingenvervoer met persoonlijk vervoersplannen (PVP) om leerlingen te leren zelfstandig naar school te reizen. De gemeente maakt hiervoor gebruik van de diensten van het vervoersbureau (OVB) van Larcom. “Samen met de leerling en zijn of haar ouders of verzorgers kijken we op welke manier de leerling het beste naar school kan reizen”, legt Louis Jansen van OVB uit. Hij is trots op het behaalde resultaat: “Afgelopen schooljaar is het bij maar liefst 22 leerlingen gelukt om hen stapsgewijs vertrouwd te maken met zelfstandig reizen naar school. Nog een paar leerlingen zitten op dit moment in de laatste fase van begeleiding. Deze hebben door de corona-perikelen wat meer tijd nodig.”

Effecten

Herma Naafs, medewerker leerlingenvervoer bij de gemeente Twenterand, vertelt over de effecten van de persoonlijke vervoersplannen: Het zelfvertrouwen van de leerlingen krijgt hierdoor een flinke boost omdat ze net als anderen zelfstandig naar school kunnen.” Belangrijk vindt zij ook de doorkijk naar de toekomst: “Het vergroten van de eigen kracht en zelfstandigheid van de jongeren geeft hen betere kansen voor de toekomst. Door jong te beginnen is er een enorm duurzaam effect voor de langere termijn. Deze jongeren hoeven bijvoorbeeld later ook niet met de taxi naar familie, werk of dagbesteding en kunnen zichzelf beter redden. Ik ben ook echt trots op de ouders die dit avontuur met ons hebben aangedurfd.”

Doelgroep

De groep PVP-leerlingen die tot nu toe heeft meegedaan bestaat grotendeels uit leerlingen uit Twenterand die naar praktijkscholen in Ommen gaan. Deze leerlingen reizen inmiddels zelfstandig met het openbaar vervoer, een brommer, fiets, e-bike of een combinatie daarvan. De gemeente neemt de kosten van het openbaar vervoer en de ondersteunende app Go-OV voor haar rekening of de leerling krijgt een e-bike in bruikleen die door de gemeente wordt betaald.

Vervolg

Dit schooljaar is het doel om opnieuw leerlingen te begeleiden in het zelfstandig reizen naar school. Er worden 30 leerlingen uitgenodigd om mee te doen. De verwachting is dat uiteindelijk ongeveer 20 van hen aan het programma gaan deelnemen.

Meer nieuws